“Ständigt denna Vessla”

Jag trodde när jag sjösatte Spegellandet för snart tre år sedan att ämnena skulle bli lite mer varierande men verkligheten tog snart över drömmarna.

I Sydsvenskan den 15 september  kunde man läsa att Pia Kinhult Region Skåne utsett Sven-Otto Littorin som någon sorts “telekomissarie”. Uppdraget är bl a att han genom sina politiska kontakter skall vigga pengar från Stockholm för de regionala åtgärder som kan krävas med anledning av personalminskningarna på Sony i Lund. Mottagandet av nyheten bland branschfolk och folk som eventuellt vet bättre än jag verkar blandat. Om syftet är att locka regeringen att satsa pengar i regionen så får man hoppas att Sven-Otto Littorin fortfarande är en populär person och någon som man lyssnar på i regeringskretsen trots den lite snöpliga sortin sommaren 2010.

Ur “Ture Sventon i London”. Ville Vessla kan anas bakom gardinen

Pia Kinhult har fått kritik för beslutet och för att anställa en partibroder – fast något parti skall väl en politiker tillhöra och moderaterna är ju ett av våra större partier? Vid läsning av Rektorsbrevet som kom den 17 september förstår jag att Pia Kinhults roll i sammanhanget dessutom är betydligt överdriven:

 

Styrgruppen med anledning av varslen på SONY mobile

består av Mats Helmfrid från Lunds kommun, Pia Kinhult från Region Skåne och universitetsrektor Per Eriksson som tagit initiativet till styrgruppen och till att koordinera arbetet via Mobile Heigths och dess VD Mats Ekstrand. Vi räknar med att formellt inrätta och knyta gruppen till FIRS, Forsknings- och innovationsrådet i Skåne. På en privat middag i Stockholm mötte Per Eriksson förre arbetsmarkandsministern Sven-Otto Littorin och samtalet kom in på läget i Lund med anledning av varslet från SONY Mobile. På direkt fråga om Sven-Otto kunde tänka sig att hjälpa till var svaret ja. Efter avstämning med Mats Ekstrand framfördes förslaget till Pia och Mats som också bejakade det. Nu har Region Skåne gått vidare och ställer upp med finansiering för hans uppdrag vilket är utmärkt. Han är också numera också en utexaminerad ekonom från Lunds universitet.

Privatdetektiv Sventon hade nog konstaterat: “Staden är jämförelsevis liten, åtminstone för att vara så stor”. 

Jag hade nästan glömt bort detaljerna men Rektors påpekande om Sven Otto Littorins meriter – “numera också en utexaminerad ekonom från Lunds universitet” – får mig att tänka efter: Hur var det med de akademiska meriterna? Var de inte föremål för granskning och diskussion? Det handlade visst om vårdslös redovisning i ett CV?

”En sådan examen är inte värd någonting i Sverige, säger Lars Petersson, chef för avdelningen för bedömning av utländsk utbildning på Högskoleverket, till SvD.se

om Sven Otto Littorins amerikanska examen. Sven Otto Littorin sade själv till Expressen, enligt samma källa, att

han upplevde utbildningen som seriös och att han hade kontakt med en handledare. Han besökte dock aldrig universitetet och minns inte var det låg.

Men detta är förstås historia. Numera är alltså Sven Otto Littorin utexaminerad ekonom från Lunds universitet. Lund ligger i Skåne, i Sverige:

Rationalitet, kvalitet och engagemang genomsyrar verksamheten vid vårt universitet. Den akademiska integriteten är absolut. Det är högt i tak för åsikter och debatt. Respekt för argument och saklighet styr verksamheten. Vi befrämjar kritiskt tänkande och fri tillgång till forskningsinformation. Vi har en innovativ och kreativ universitetsmiljö med utrymme för förändring och möjlighet till utveckling för vår personal. Humor, nyfikenhet och engagemang är nyckelord.

Mina understrykningar, annars allt enligt LUs strategiska plan för 2012-2016. Trådarna löper samman till en väv, samtalsämnen för privata middagar och ämnen för kritisk granskning flödar. Nyfiket och engagerat. Med humorn i högsätet men kanske kan man ändå hålla sig för skratt.

 “Ett intressant fall på det hela taget”!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.